Condor Club Arad are plăcerea de a vă invita la cea de a XXVIII – a ediţie a concursului de drumeţie montană Cupa Prieteniei.
Concursul se va derula în perioada 12 – 14 iulie 2013, pe Valea Sighiștelului, Munţii Apuseni.
Probe de concurs:
Traseu regularitate: se desfăşoară pe un traseu turistic marcat, cu o lungime de circa 5 – 6 ore, diferenţă de nivel de circa 500 m. Pot participa echipaje formate din 3 – 5 persoane. Organizatorii asigură hartă de concurs. Ordinea în start este în funcție de sosirea din probele de alpinism și este anticipată de această probă.
Orientare sportivă: se desfăşoară după proba de regularitate, în proximitatea taberei de corturi, pe viză. Participarea este individuală, iar în cazul participării mai multor persoane dintr-un echipaj se ia în considerare timpul cel mai bun. Organizatorii nu asigură busole.
Probe teoretice: referitoare la zona de concurs, floră – faună, meteo, prim ajutor, speologie – alpinism. Punctele se cumulează în proba de regularitate.
Alpinism: în probă manşă și se desfășoară anterior probei de regularitate. Organizatorii asigură echipamentul necesar, cu excepţia espadrilelor. In concurs intră doar un participant din echipaj, iar punctajul obţinut se cumulează pentru clasamentul general.
Speologie: se derulează în timpul probei de regularitate și presupune identificarea unui post fără arbitri în peștera Drăcoaia. Organizatorii nu asigură echipamentul necesar. In concurs intră tot echipajul, dar în interiorul peșterii nu este permisă prezența mai multor echipaje în același timp. Punctajul obţinut se cumulează pentru clasamentul general.
Pentru clasamentul general se iau în considerare doar punctele cumulate la probele de regularitate, orientare sportivă, alpinism și speologie.
Cultural: sunt obligatorii două cântece, o poezie, o scenetă. Se ţine cont şi de ţinuta scenică. Durata programului artistic nu va depăşi 15 – 20 min.
Bibliografie
– Peșteri din România, Orghidan T. et all., editura Sport Turism, București (1984)
– Munții Bihor – Vlădeasa, colecția Munții noștri, Bleahu M., Bordea S., editura Sport Turism, București (1974)
– Accidente în timpul vacanţei, Petru L. Matus (1990)
– Alpinism, W. Kargel-(1981)
– Meteorologie turistică, N. Topor, (1957)
Program
* vineri, 12 iulie
– primirea participanţilor
– şedinţa tehnică, ora 22.00
* sâmbătă, 13 iulie
– ora 10,00, start în proba de alpinism. Din echipajul constituit o persoană participă la proba de alpinism. Echipajul va pleca în proba de regularitate în momentul în care s-a reconstituit.
– ora 18.00, start în proba de orientare sportivă
– ora 21.30, proba culturală
* duminică, 14 iulie
– festivitatea de premiere, ora 10.00
– defluirea participanţilor, ora 11.00
*- orice modificare a programului va fi anunțată participanților în timp util.
Locație: Tabăra de corturi este amplasată în poiana cu nuci, situată amonte de localitatea Sighiștel, pe valea Sighiștelului.
Accesul la tabăra de corturi se face prin localitatea Câmpani, situată pe drumul dintre Ștei și Câmpeni, la circa 8 km de Lunca (vezi aici harta: http://goo.gl/9uhkd). Din localitatea Câmpani, pe drum asfaltat, se ajunge în satul Sighiștel, după 2 km. Intrând în Sighiștel, trecem de biserica ortodoxă (situată pe stânga în sensul nostru de mers), trecem peste pârâul Sighiștel, parcurgem zona centrală a satului, pentru ca pe al doilea pod să traversăm pe dreapta pârâului. Drumul ne conduce până în tabăra de corturi (circa 1 km).
Echipament colectiv: cort, trusă de prim ajutor, fluier, sac pentru reziduuri menajere, primus, busolă, bidon pt. apă.
Echipament individual: bocanci, pelerină, sursă de lumină, sac de dormit.
Persoane de contact:
– Covăsală Constantin (Kukac), tel: 0733.910587
– Cormoș Laura, tel: 0723.274412.
ATENȚIE !!! Concursul se desfășoară în perimetrul Parcului Natural Munții Apuseni, ceea ce presupune o conduită ecologică pentru toții participanții.
Imagini din zonă puteți găsi în articolul precedent.
Concursul constituie o etapă din implementarea proiectului “Altfel”, finanţat de Direcţia pentru Tineret si Sport Arad