Au trecut deja două săptămâni de la momentul în care cortina a căzut peste acțiunea care a marcat 40 de ani de activitate a asociației Clubul de turism ”Condor Club” Arad. Am avut nevoie de această perioadă pentru a privi obiectiv totoceea ce sa petrecut și de a nu lăsa sentimentele să se amestece.
Am sărbătorit împlinirea a patru decade din viața clubului nostru la Moneasa, stațiune care odată purta, cu mândrie, titulatura de ”Perla Munților Apuseni”. Chiar dacă nu mai este, ne leagă frumoase amintiri de acest loc unde, cu trudă am marcat trasee turistice pentru cei care doresc să se aventureze pe potecile împădurite în lumea carstului de la poalele Izoiului, cu atenție am cartat zone pentru a redactat hărțile turistice ale zone, cu simț critic am organizat competiții de vară (de drumeție montană și orientare) și de iarnă, cu emoție am iubit și am luat pulsul naturii.
Cele trei zile trecute nu au estompat sentimentele trăite ci doar să pună în evidență vulnerabilitatea noastră în fața solicitărilor cotidiene. Presiunea acestor cerințe este resimțită de cei mai mulți dintre semeni, presiune care, în urmă cu 40 de ani, nu era atât de covârșitoare. Acesta este motivul pentru care în anii anteriori lui ’90 mii de tineri se aventurau pe potecile munților, căutau intrări în trupul muntelui (nu întâmplător este perioada celor mai multe descoperiri speologice) și fugeau de îndoctrinarea politică la care erau supuși. Muntele a fost salvarea sufletelor nepângărite.
A fost și este în continuare pentru că un alt monstru devorează rapace din inocența copilăriei, din puterea aspirațiilor specifice adolescenței sau din speranța născută din visurile care bântuie frenetic mintea oamenilor care vor să trăiască (nu doar să respire). Acest monstru poartă un nume inofensiv, chiar incitant, cel de ”smartphone”. Nu pun la îndoială importanța și rolul său benefic, dar, consecință a unui sistem educațional parental și instituțional defectuos, acest ”device” fură suflete.
Excepția întărește regula, afirmație pe deplin certificată de prezența membrilor asociației din diferite perioade de timp, de la cei care au fost printre primii până la cei care s-au asociat în ultimul timp. Ușa este deschisă tuturor celor care doresc să-și îmbogățească viața.
Și pentru ca puterea exemplului să fie evidentă, demnă de urmat, am trăit bucuria de a sărbătorii cu doi din cei trei prieteni care au înființat, sub egida Fabricii de ceasuri ”Victoria” din Arad, cercul arădean de drumeție montană: Alfred Hoffmann și Gavril Borza. Sentimentul împlinirii este pregnant și estompează toate provocările întâmpinate pe parcursul a 40 de ani de activitate.
Soluționarea acestor provocări au făcut posibile frumoase rezultate: prietenia între exponenții diferitelor generații; ”Cupa Prieteniei” – concurs de drumeție montană ajuns la ediția XXIX; ”Cupa Zarandului” – concurs de orientare ajuns la ediția LXXVIII; ”Lira Art Montana” – festival cultural artistic continuatorul de drept al Lirei Arădene; ”Monografia turistică montană a județului Arad” – în două ediții, în curs de reactualizare; hărți turistice ale diferitelor zone montane din județul Arad; zeci de kilometri de trasee turistice marcate; zeci de tineri inițiați în tainele drumeției și alpinismului etc.
În tot acest demers am beneficiat de sprijin din partea mai multor entități și, cu riscul de a omite pe cineva (sens în care îmi cer iertare) amintesc: Centrul de Cultură al Municipiului Arad; Centru Cultural Județean Arad; Marbeto; Dan Eurotrans; Lexus; Umwelttechnik România; Pro Mountain; One Move Arad; Veniți cu Noi Arad; România Pitorească; prieteni și amici cu 3,5% din impozit etc.
Intenția clar exprimată este de a ”zbura” mai departe.
Prof. Dorel Gureanu, președinte Asociația Clubul de turism ”Condor Club” Arad.